Ovoce v typickém hvězdicovitém tvaru žlutozelené barvy obsahuje velké množství vitaminu C, dodává tělu vápník, hořčík, železo a fosfor. Často se využívá také jako dekorace ke koktejlům, ovocným salátům nebo dezertům. S konzumací karamboly to však nesmíte přehánět. Ovoce má v sobě velké množství kyseliny šťavelové, jejíž nadměrná konzumace může způsobit až otravu.
Jedná se o jedlé plody kaktusu pěstovaných převážně ve Střední Americe. Atraktivní růžovo-zelená slupka pod sebou skrývá bílou dužinu s černými zrníčky svou chutí připomínající vodní meloun či angrešt. Plod obsahuje vitamín C, množství vlákniny a minerálů je hojně bohatý na antioxidanty. Dragon fruit se ideálně hodí do ovocných salátů, jeho chuť můžete zvýraznit například limetkovou šťávou.
Plody maracuji jsou kulaté, v průměru velké až 10 cm a mají fialovo-purpurovou barvu. Vnitřek plodu tvoří dutina v jejímž středu se nachází průhledná oranžová dřeň se semínky. Jedlá část je lehce sladkokyselá a příjemně navinulá. Využívá se často k dochucení nápojů či ovocných a zmrzlinových pohárů. Díky vysokému obsahu železa je vhodná pro lidi trpící anémií.
Kumkvat je citrusové ovoce připomínající malinké pomeranče rostoucí na menším okrasném stromě vysokém 2-3 metry. Dužina je příjemně nakyslá a bohatá na vitamin C. Kumkvat se hodí na výrobu marmelád, na řeckém ostrově Korfu z něj vyrábí oblíbený likér.
Autor: Marie Majerová
© 2018 Komerční banka