Velká Mlsná reportáž

V metropoli nad Seinou je celosvětově nejvyšší koncentrace talentovaných cukrářů na kilometr čtvereční. A už dávno tu nepečou jen makronky, croissanty a éclairs.

Sladká Paříž

Cukr a lepek dnes nemají na růžích ustláno, a když už si je dáte, mělo by to stát za to. Místo, kde se investice do sladkého jednoznačně vyplatí, je Paříž. Za kousek dortu tu v těch nejlepších cukrárnách zaplatíte od sedmi eur výše – možná právě proto Pařížané moc dobře vědí, že méně je v tomto případě více.

Aktuální trendy už jsou daleko za rustikálními francouzskými pekárničkami s bagetami v proutěných košících a svazky sušených levandulí. „Ochutnat v Paříži croissanty, makronky a éclairs napadne každého a určitě tím neprohloupí. Dřív bych se asi neodvážil hledat nic jiného, ale zjistil jsem, že se dá jít ještě mnohem dál,“ říká Filip Šimoník, milovník sladkého a šéf marketingu restaurací Ambiente. Paříží ho provedli profesionálové – cukráři Gabriela a Michal Hrubcovi z Votre plaisir a restauratér Tomáš Karpíšek. Ti ve Francii hledají inspiraci pro nové podniky zaměřené na sladké.

Hledejte místní

Za týden v Paříži ochutnají cukráři Votre plaisir na sto dortíků, nachodí desítky kilometrů a ne­unikne jim žádný nový podnik. „Z každého si odnesete něco jiného – u chocolatiéra Patricka Rogera se nám líbil minimalistický interiér s měděnými pulty, kombinace skla a kovu. Vypadalo to u něj jako v galerii, ve výloze má obrovskou sochu z čokolády. Jinde zase pozorujete prezentaci pečiva – v Des Gateaux et du pain měli každý chleba precizně položený na polici, jako by to byla drahá kabelka.“

Co je ještě nadchlo? „Skoro všude si neuvěřitelně hrají s krabičkami, dají se otevřít jedním tahem a jsou speciálně navržené tak, abyste dort donesli kamkoli stejně krásný, jako když jste si na něj ukázali ve vitrínce,“ popisuje duo Votre plaisir nadšeně. Právě detaily dělají celkovou atmosféru a ta je v případě podobných cukráren extrémně důležitá.

„Některé vitrínky s dezerty působily dojmem, že by tam místo nich klidně mohly být vyskládány luxusní krémy nebo šperky,“ vzpomíná Filip Šimoník. „Cukrárny mají často velké prosklené výlohy, díky kterým je hned jasné, co mají v nabídce. Když uvnitř zahlédnete i někoho z místních, většinou to bude stát za to,“ doporučuje.

Cukrárny najdete v Paříži na každém rohu, fungují jako neoddělitelná součást místní kultury. Pařížani a hlavně Pařížanky si zákusky většinou odnášejí s sebou jako dezert po obědě nebo jako dárek na uvítanou, když míří k někomu na návštěvu. Do které cukrárny zajít? Pravidlo je jediné – záleží na tom, co je vám blízké.

Zkoušejte nové chutě

Opravdovou cukrářskou modernu představuje podnik Sadaharu Aokiho, spojení Francie a Japonska. Aoki se specializuje na dezerty z japonských surovin. Jeho kousky působí dost exoticky, ale nebojte se vyzkoušet třeba wasabi makronky nebo zelenou tartaletku se slaným karamelem a čajem matcha.

To nejlepší z Francie a Japonska nabízí i Mori Yoshida jen o kousek dál a podobnou strategii chtějí ve svém připravovaném butiku zvolit i Votre Plaisir. Dělat Paříž v Praze by ale nefungovalo, celosvětový gastronomický trend je už trochu jinde. Pracuje se především s lokálními surovinami, ale s využitím zahraničních technik a postupů. Právě francouzská cukrařina jde příkladem svou precizností, prací se surovinami a touhou po dokonalosti.

Cukrářská výprava z Čech se zastavuje i v typicky francouzském podniku Angelina, kam chodila mlsat herečka Audrey Hepburn nebo módní ikona Coco Chanel. Vyhlášené jsou hlavně zdejší opulentní snídaně nebo zákusek Mont-Blanc s kaštanovým pyré.

Že jsou Francouzi skuteční gurmáni, na tom se asi shodneme všichni. Ale určitě se vyplatí zkoumat nejen místní receptury, ale i francouzské stravovací návyky. V cukrárnách jsme často narazili na zákazníky, kteří vědí, že nejlíp jídlo chutná, když ho mohou s někým sdílet – zákusky si proto brali s sebou, aby je pak společně s rodinou nebo přáteli snědli v parku na trávě. „Vyzkoušejte to taky, něco na tom je!“ uzavírá Filip Šimoník z Ambiente. 

Angelina,

108 rue du Bac

Tady si budete připadat jako ve scéně vystřižené z Hrabalovy knížky Obsluhoval jsem anglického krále. Čekejte úslužnou obsluhu v rukavičkách, dezerty vyskládané do pyramid a regály plné kaštanového pyré, které můžete jíst jen tak z tuby nebo si ho nakoupit do zásoby a pak použít při pečení vlastních dezertů.

Sadaharu Aoki,

65 avenue de Breteuil

Cukráři Sadaharu Aokimu se podařilo převézt do Paříže kousek Japonska. Nebojte se vyzkoušet třeba wasabi makronky nebo éclairs s černým sezamem. Díky zelené barvě na vás budou  dezerty působit zdravě, takže můžete mlsat bez výčitek.

Michel Cluizel,

2 rue des Rosiers

U chocolatiéra Michela Cluizela se skvěle nakupují jedlé dárky – na výběr je nepřeberné množství pralinek, čokolád a bonboniér. Čokoláda tady teče doslova proudem. A v kvalitě, která přivede vaše chuťové pohárky do transu.

Yann Couvreur,

137 Avenue Parmentier

Perfektní výchozí bod pro celodenní toulání po Paříži. Ráno oceníte příjemné posezení ve výlohách, čerstvé pečivo a ovocné šťávy. Odpoledne tu ochutnejte vyhlášený talířový dezert mille feuille nebo hravý ile flottante, plující ostrov.

Michalak,

8 rue du Vieux Colombier

Cukrářská celebrita Christophe Michalak experimentuje nejen s chutěmi, ale i s balením zákusků. Je libo sušenky v krabičce od číny nebo čokoláda ve tvaru audiokazety? V butiku koupíte také cukrářovy monografie, podle kterých se můžete péct i doma. 

Pierre Hermé,

4 rue  Cambon

Butiky s makronkami, které charakterizuje velký výběr příchutí a také dlouhé fronty turistů, kteří je chtějí ochutnat. Říká se, že právě tady najdete nejlepší makronky na světě.

Karamel Paris,

67 rue Saint Dominique

Úplně do každého dezertu tady propašovali karamel. Karamelový krém, omáčka, bonbony – vyberte si. Rozhodně ale musíte vyzkoušet jejich millefeuilles – francouzský dezert z listového těsta.

La Goutte d’Or,

183 Rue Marcadet

Od centra dost vzdálená cukrárna vás okouzlí jednoduchým dívčím interiérem. La Goutte d’Or je malý rodinný podnik. Vlastní ho cukrářský mistr Yann Menguy – vzadu peče on, vepředu prodává jeho sestra. Určitě ochutnejte vanilkovou tartaletku.

Zdroj: listopadová Marianne 2017; autor: Martina Píšová

Další novinky ze světa módy





Katalog slev

Katalog slev

Lady karta na Facebooku

Mapa slev v Mobilní bance

App Store - QR code

Mobilní banka pro Váš iPhone.

Google play - QR code

Mobilní banka pro Váš telefon s operačním systémem Android.

Windows Phone - QR code

Mobilní banka pro Váš telefon s operačním systémem Windows Phone 8.