Tradiční Vánoce s houbovým kubou

Vánoce máme kromě pohody, dárků a času s blízkými spojené nepochybně také s dobrým jídlem. Stálicí na svátečním stole jsou všemožné variace obalovaného kapra s bramborovým salátem, vánočka nebo vinná klobása. Neměli bychom ale zapomínat na tradiční pokrmy, které během vánoc připravovali už naši předkové. Řeč je o staročeském houbovém kubovi.

Na jeho přípravu budete potřebovat:

  • 500 g krupek
  • 100 g nasekané cibule
  • 300 g vepřového sádla
  • 50 g sušených hub, nejlépe hříbků
  • cca 5 stroužků česneku (každý si česnek přidá dle vlastní chuti)
  • sůl, majoránka, pepř
  • máslo na dokončení

Nejprve si spaříme krupky ve vroucí vodě, propláchneme je od případných nečistot a poté s kouskem sádla vaříme doměkka. Než se nám kroupy uvaří, na sádle orestujeme nasekanou cibuli a namočíme připravené sušené houby.

Jakmile se nám krupky uvaří, smícháme je s orestovanou cibulí, namočenými houbami a dochutíme solí, majoránkou, pepřem a utřeným česnekem. Vzniklou směs naklademe do pekáčku vymaštěného sádlem. Troubu nastavte na 180 °C a pečte přibližně 30 minut. Než kubu naservírujeme, vrchní část poklademe kousky připraveného másla, které nám pokrm zjemní a vyčaruje krémovější konzistenci.

Dobrou chuť!

Autor: Marie Majerová

Další novinky ze světa módy





Katalog slev

Katalog slev

Lady karta na Facebooku

Mapa slev v Mobilní bance

App Store - QR code

Mobilní banka pro Váš iPhone.

Google play - QR code

Mobilní banka pro Váš telefon s operačním systémem Android.

Windows Phone - QR code

Mobilní banka pro Váš telefon s operačním systémem Windows Phone 8.