Grilujte

Se slovem léto se mi vždy vybaví mnoho asociací – teplo, dovolená, koupání, výlety a v neposlední řadě také grilování. A právě tomu poslednímu jmenovanému se budeme v dnešním článku věnovat. Už dávno jsou pryč doby, kdy se výraz grilování rovnal představě pouze nařezaných špekáčků s chlebem a hořčicí. Inspirujte se našimi nápady a připravte si na grilu pochoutky, které rozvoní celou ulici a všem sousedům se budou ještě mnoho dní potom sbíhat sliny.

Výběr pochutin, které můžete grilovat, je skutečně pestrý. Chuť ohně mimořádně svědčí všem druhům masa, od kuřete či krůty, po vepřové i hovězí. Nemusíte se bát ani lehce zaexperimentovat a sáhnout například i po zvěřině, která se na vaše talíře až tak často nedostane. Takové grilované srnčí medailonky, ochucené pouze solí a pepřem povýší vůně dřevěného uhlí na úplně jinou úroveň a uvidíte, že si je zamilují i ti, kteří divokému masu v běžném životě příliš neholdují.

Pokud se chystáte grilovat, pamatujte, že je ideální volbou je připravit si maso den předem. Kupovaným grilovacím směsem plných neidentifikovatelných složek a dochucovadel už však pomalu odzvonilo. Namísto těchto mixů si zkuste připravit vlastní marinádu, u níž si budete jisti, co vše obsahuje. Nebojte se, že by vám tato činnost zabrala mnoho času, během pár minut hravě připravíte kombinaci chutí, která je přesně podle vašeho gusta a navíc jako bonus neobsahuje žádné nežádoucí složky. Základem pro tyto marinády je vždy kvalitní olej, který můžete dle chuti doplnit bylinkami z vlastní zahrádky. Ideální kombinaci s masem tvoří například rozmarýn, tymián, saturejka nebo dobromysl. Směs můžete podle chuti doplnit ještě kapkou citrusové šťávy, celozrnnou hořčicí či medem. Pokud přidáte ještě jogurt, zaručíte tak křehkost výsledného pokrmu. Nebojte se jednotlivé přísady kombinovat a poznávat tak chutě, které vám byly dosud utajeny. Kromě stejků můžete na grilu připravit také mleté maso, díky kterému vytvoříte jedinečné a autentické hamburgery, které se stanou ozdobou každé zahradní party.

Jestli nepatříte k milovníkům masa, nezoufejte, i vy si můžete grilování užít a potěšit své chuťové pohárky. Ideální přílohou k masu, ale zároveň i samostatným chodem je grilovaná zelenina, jejíž úprava snad nemůže být jednodušší. Nakrájejte si zeleninu podle své chuti (snažte se vyhýbat takové, která má příliš měkkou strukturu), smíchejte s trochou oleje a bylinek, naskládejte na grilovací tácek a po pár minutách si vychutnejte jedinečné spojení všech chutí. Ideální zeleninou na gril je paprika, cibule, cuketa, lilek (ten předem nakrájejte na plátky, posolte a vodu, která zůstane na povrchu, vysušte) nebo žampionové hlavičky. Zeleninu můžete doplnit například o sýr, takové lodičky z paprik plněné nivou či gorgonzolou nenechají v klidu žádného gurmána. Efektní a zároveň velmi chutnou přílohou je například také grilovaný ananas či na kolečka nakrájené kukuřičné klasy.

Abyste vaší hostinu dotáhli do dokonalosti, zkuste k jednotlivým pokrmům připravit vlastní domácí omáčky a dipy. Jako základ vám zaručeně poslouží zakysaná smetana, kterou můžete doplnit například o nasekané bylinky, okurku, dijonskou hořčici, jarní cibulku či sušený česnek.

Dobrou chuť!

Autor: Marie Majerová

Další novinky ze světa módy





Katalog slev

Katalog slev

Lady karta na Facebooku

Mapa slev v Mobilní bance

App Store - QR code

Mobilní banka pro Váš iPhone.

Google play - QR code

Mobilní banka pro Váš telefon s operačním systémem Android.

Windows Phone - QR code

Mobilní banka pro Váš telefon s operačním systémem Windows Phone 8.